dimarts, 11 de febrer de 2014

KORVAPUUSTI. Rotllets de canyella


            Us portem avui una recepta de la nostra especialista en cuina finlandesa, Nija-Core; els KORVAPUUSTI (Els finlandesos mai escatimen en vocals)
            Els korvapuusti són potser els brioixos més populars per acompanyar un cafè a Finlàndia, (encara que sembla ser que el seu origen és suec i allà  es coneixen pel nom de kanelbulle) A Anglaterra es coneixen com "cinnamon rolls". Són rotllos de canyella que es preparen enrotllant una massa amb llevat estirada, la qual se sol aromatitzar amb cardamom, es pinta per sobre amb mantega i s'hi escampa una barreja de sucre i canyella. Ocasionalment també es farceixen de melmelada de gerd o de poma, que és cóm els hem fet avui. Aquesta massa, un cop enrotllada, es talla en porcions (el tall es fa a uns 45 graus perquè quedin totes amb la mateixa presentació) i es fica al forn.

Ingredients:
  • 5 decilitres de llet
  • 50 gr. de llevat fresc o bé un parell de bossetes de llevat sec.
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 decilitre d'oli o bé 150 gr. de mantega.
  • 1,5 decilitres de sucre.
  • 1,3 decilitres de farina.
  • 2 ous.
  • Canyella.
  • Cardamom.
Per a la melmelada de poma:
  • 1 kg. de pomes.
  • 250 gr. de sucre.
  • Una tasseta d'aigua
  • Un raig de llimona.

 Procediment:
  • Pelarem i tallarem les pomes a daus i els hi afegirem un raig de llimona
  • En un cassó les posarem a coure a foc lent amb el sucre i la mica d'aigua.
  • Ho deixarem coure uns trenta minuts remenant'ho de tant en tant, fins que veiem que agafa un color torradet.
  • Ho piquem amb el pimer, ho posem a refredar i ho reservem.

  • D'altre banda escalfem la llet i hi afegim el
    llevat, els ous el sucre i la sal i ho remenem per homogeneïtzar-ho.
  • Hi afegim la major part de la farina i ho anem pastant.
  • Afegim la mantega prèviament escalfada al microones o l'oli i ho seguim barrejant.
  • Incorporem la resta de la farina i un parell de cardamoms triturats  i ho acabem de mesclar.Convé no passar-se amb la quantitat de cardamom ja que té un gust molt dominant. En el nostre cas avui no n'hem emprat.
  • Deixem reposar la mescla entre 30 minuts i una hora.
  • Extenem la massa amb el corró fins que quedi ben fina.
  • L'untem amb una capa de mantega.
  • Hi escampem el sucre i la canyella (en abundància)
  • Escampem per sobre una fina capa de melmelada de poma.
  • Enrotllem la massa i l'anem tallant amb una inclinació de 45º de manera que ens quedin uns triangles que després pressionarem una mica per donar-los la forma característica de
    doble orella. (De fet el nom finès fa referència a aquesta forma: "korva" significa orella. De fet "Korvapuusti" vindria a significar "orella aixafada".
  • Pintem cada peça amb una mica d'ou batut, hi escampem una mica de sucre per sobre i cap al forn.
  • Tindrem el forn preescalfat a 220º i ho farem coure uns 12-14 minuts.
  • Deixar refredar una mica i servir.


Bon profit!  O com diuen per aquells verals:  Hyvää ruokahalua!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons