Us portem avui el que els Cimenters n'anomenem una "recepta extrema". Anomenem així aquelles menges que, essent apreciadíssimes per alguns, per altres poden resultar fins i tot fastigosos. En tot cas no hi ha grisos, no hi ha terme mig. Cauen dintre d'aquesta definició aliments com el conill, els cargols, els bolets, determinades parts de l'animal com els menuts, etc. No ens referim tant a les costums alimentàries marcades per condicionants culturals o religiosos cóm a les preferències personals dintre d'una mateixa població. Tal és el cas dels peus de porc, que bé o repugnen o entusiasmen, però mai deixen indiferent...
Nosaltres som del gremi dels entusiastes i aquesta vegada els hem volgut maridar amb fruits de tardor com els bolets i les castanyes per obtindre un guisat notablement gustós.
Ingredients per a quatre persones:
- 4 peus de porc.
- 250 grams de bolets variats. En el nostre cas varem emprar una mescla que portava ceps, xitaque i fredolics.
- 500 gr. de castanyes. Les varem comprar congelades i ja peladetes que estalvia molta feina.
- Un parell de cebes tendres.
- 4 dents d'all.
- Una branca de julivert
- 4 cullerades de puré de tomàquet
- Una copeta d'oporto.
- Sal, pebre, pebre vermell dolç i picant, i una cullerada de sucre.
- Oli d'oliva.
- 1 litre de caldo.
Per a la picada:
- Una branca de julivert.
- 3 dents d'all.
- Una torradeta.
- Una presa de xocolata.
- Mitja dotzena de castanyes.
- Una mica de sal.
Procediment:
I això és tot. Armeu-vos d'un bon pa de pagès acabat de fer i una ampolleta de vi negre i apa, a disfrutar.
Bon profit!
- En primer lloc cal preparar els peus, que, o bé podem comprar bullits i partits per la mitat o bé podem afegir a l'olla d'un caldo que apart estiguem fent nosaltres. En aquest cas necessitaran no menys de una hora i mitja de cocció. El caldo ens servirà després per acabar de coure el guisat.
- En una cassola amb oli d'oliva farem el sofregit.
- Començarem per la ceba a la que anirem sofregint molt lentament fins que es transparenti. Llavors hi avoquem una cullerada de sucre i deixem que es vagi caramel·litzant una estona.
- Quan la comencem a veure una mica rossa hi afegirem l'all i el julivert.
- Donem unes quantes voltes més i hi afegim la copeta d'oporto i deixem que s'evapori.
- Per fí hi ajuntem el tomàquet i, a foc ben baix el deixem anar sofregint fins que es vagi enfosquint. Si convé anem afegint alguna cullerada del caldo de bullir els peus per que no se'ns enganxi.
- En el sofregit que haurem obtingut, curem uns minuts les castanyes per que es vagin impregnant del sabor.
- Per fí ens posem literalment de peus a la cassola i els fem remenar una mica amb la resta de ingredients.
- Ho cobrim tot plegat amb el caldo, rectifiquem de sal i pebre i afegim una cullerada de pebre vermell, dolç i un altre de picant.
- Ho deixem coure tapat a foc ben baix una mitja hora o be fins que veiem que la salsa s'ha reduït a la meitat.
- Uns deu minuts abans de retirar-ho del foc haurem incorporat la picada deixatant-la amb una mica de caldo.
I això és tot. Armeu-vos d'un bon pa de pagès acabat de fer i una ampolleta de vi negre i apa, a disfrutar.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada