dissabte, 7 de desembre del 2013

Späetzle de farina de cigrons



          Els "späeztle" son una mena de pasta a l'ou, típica del sud d'Alemania, Alsacia, Àustria i Suíssa. Sol menjar-se fresca, recent feta a casa i amanida de diferents formes, però sobretot amb mantega i formatge fos. Té un aspecte coriòs, com de fideu una mica deforme. Això es deu a que s'elabora fent passar la massa per una mena de premsador foradat i fent-la caure sobre l'aigua bullent de manera que immediatament qualla formant aquesta mena de fideus irregulars. A casa en fem de tant en tant des de que fa uns quants anys visitarem a un bon amic, de Karlsruhe, al land de Baaden-Württenberg, en Johannes, qui ens va rebre amb un bon plat d'aquesta especialitat de la zona. Va veure que ens va agradar tant que ens va regalar el seu premsador per que un cop a casa ens en poguéssim tornar a fer. 
          Us presentem avui una variant d'aquests fideus que hem el·laborat amb farina de cigrons en lloc de l'habitual de blat.





Ingredients:

  • 300 gr. de farina de cigrons
  • 200 cl. d'aigua
  • 3 ous sencers
  • Una mica de nou moscada, pebre i sal.


Procediment:

  • El·laborem la massa batent els ous amb l'aigua, la sal el pebre i la nou moscada i incorporant la farina fent-la passar per un colador per que no ens faci grumolls.
  • Posem aigua a bullir en una olla amb una mica de sal.
  • Un cop l'aigua sigui bullent, omplirem el premsador amb un cullerot de massa i el premsarem deixant caure la massa sobre l'aigua bullent. (Si no disposem de l'estri podem fer-ho fent passar
    la massa per els forats d'un escorredor de verdures ajudant-nos a mà una ma de morter. No va tant be com el premsador però fa el fet).
  • Al caure la massa a l'aigua, aquesta deixa de bullir uns segons. Esperem que reprengui el bull, esperem uns 10 segons, durant els quals els fideus recent quallats començaran a surar, i amb una escumadora els anem retirant i els deixem en una font.
  • Tornem a repetir l'operació fins que acabem tota la pasta.
  • Si els volem fer amb formatge (Käse-späetzle), val la pena afegir
    una mica de formatge, per exemple emmental ratllat i mantega després de cada cullerada de massa quallada que posem al bol, de manera que s'anirà fonent i mesclant-se amb els fideus.

          La farina de cigró els dona un gust força agradable, però fets de manera convencional també queden força bons, tant per menjar com a plat amb qualsevol amaniment típic per pasta, com el pesto o la salsa bolognesa, o be eixuts per acompanyar qualsevol carn guisada.
          Personalment m'agraden especialment amb una mica de mantega, parmesà ratllat i un raig de salsa de soja.

          Bon profit!.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons