dissabte, 27 d’octubre del 2012

NIKU-JAGA DE TARDOR

Què cal menjar per suportar el mil·lenni? 






Avui: NIKU-JAGA de tardor.


El Niku-jaga, és una mena d'estofat típic del Japó, del qual en teniu una molt bona i fàcil recepta a les magnífiques videollisons del canal de cuina japonesa per a nens torpes del molt simpàtic e il·lustratiu Taro Watanabe (Runnyrunny999 per als fans i seguidors, entre els quals em compto).

Típicament, el plat s'elabora amb carn de porc o de vedella, ceba, patata i pastanaga. Tot plegat cuit en el que jo anomeno "mejunje japonés". Així com la nostra cuina te el sofregit, de tomàquet, ceba, all i l'indispensable oli d'oliva; sofregit que incorporem a la major part dels nostres plats i que els hi dona l'aroma o gust característic a que estem acostumats, així els japonesos tenen la seva mescla magistral que els hi dona el paladar característic als seus. Em refereixo a la mescla de quatre components que solen apareixer plegats en la majoria de preparacions: el saké (vi d'arròs), el mirin (una mena de vinagre d'arròs), el sho-yu (la salsa de soja) i el sucre morè. I el nikujaga no s'escapa a aquesta norma quasi general.
En el nostre cas però, i aprofitant que estem a la tardor i hi ha un bon nombre de verdures que ara estan ben bones, hem volgut sacsejar una mica la recepta i incorporar-les a fer xup-xup amb la patata, la pastanaga i la ceba, per que no s'aborrissin.
I ja sense més premeditacions, heus ací el plat...


Materials:  (per a quatre persones)


  • Una lliura de carn magra de porc.
  • Un parell de patates
  • Una ceba grandeta
  • Un parell de pastanagues
  • Altres verdures de la temporada. En el nostre cas hem afegit: un parell de porros, unes quantes penques de bledes i un parell de moniatos. Però també s'hi podrien afegir, carbassa o bolets, per exemple.
  • En un  got o tassa haurem mesclat un parell de cullerades de sucre morè, un cubet de brou desfet, la salsa de soja, el sake i el mirin.(de no tenir-ne a mà podeu substituir-los per una mica de xerès i unes cullerades de vinagre suau). Cal omplir el got amb una tercera part de cada líquid. 
Procediment:
  • Tallarem el porc en daus o tires, el salem i empebrem i en una paella grossa el saltejarem amb una mica d'oli d'oliva.
  • Tallarem la resta de verdures a daus, les salem i les incorporarem amb la carn.
  • Ho sofregirem tot plegat sense parar de remenar fins que veiem que les verdures es comencen a posar una mica brillants (quatre o cinc minuts).
  • És l'hora d'afegir el "mejunje japonés" i donar una bona remenada a tots els components.
  • Tot seguit afegirem un got d'aigua, o una mica més, fins a quasi cobrir les verdures.
  • Quan veguem que arrenca el bull, taparem la paella, abaixarem el foc i ho deixarem coure durant uns 20 minuts.
  • Si passats els 20 minuts veiem que la patata és cuita, ja ho podem enretirar del foc.

I ja ho tenim llest. En el nostre cas ho hem decorat al servir-lo amb una mica de sèsam negre i hem fet com fan els nipons i ho hem acompanyat d'un bol d'arròs.

Bon profit i feliç mil·leni!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons